Naslovnica Region WHO hvali Crnu Goru

WHO hvali Crnu Goru

365
foto: ilustracija

Podgorica — Status korona free ili status bez aktivnih slučajeva oboljelih Crna Gora je već ostvarila i postigla, što potvrđuju raspoloživi podaci Instituta za javno zdravlje (IJZ), kazala je za Radio Slobodna Evropa šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Crnoj Gori Mina Brajović.

„Upravo iz razloga što već jedan duži vremenski period u Crnoj Gori nema i nije bilo novih slučajeva obolijevanja. Osobe koje su bile oboljele su gotovo sve izliječene osim, u manjem broju slučajeva gdje je oboljenje na žalost završilo smrtnim ishodom“, kaže Brajović.

Brajović je pohvalila crnogorski uspjeh u borbi protiv korona virusa i naglasila da je zahvaljujući energičnim mjerama „Crna Gora izašla kao pobjednik u prvom poluvremenu“ borbe protiv COVID 19.

Brajović smatra da nadležni u Crnoj Gori moraju biti na oprezu jer je svijet i dalje u fazi pandemije.

„Moramo imati na umu činjenicu da je virus tu, pored nas. I drugo, moramo imati na umu da podaci iz globalnog sistema nadzora WHO ukazuju da veliki broj nedetektovanih slučajeva infekcije postoji i dalje, sa tim blagim simptomima. Upravo zbog toga jedna od ključna preporuka SZO vlastima jeste da je neophodno nastaviti agresivno i energično sa detektovanjem, testiranjem i praćenjem kontakata“, smatra Brajović.

(StarMo)