Naslovnica BiH WHO: Donacija od 23 tone za BiH

WHO: Donacija od 23 tone za BiH

235
foto: ilustracija

Sarajevo — U Bosnu i Hercegovinu (BiH) u srijedu je stiglo više od 23 tone zaštitne opreme, što je donacija Svjetske zdravstvene organizacija (WHO) namijenjena zdravstvenim radnicima u liječenju oboljelih od korona virusa i borbi protiv njegovog širenja.

Od toga će 12,6 tona opreme biti raspoređeno u Federaciju BiH (FBiH), a ostatak će se rasporediti u Republiku Srpsku (RS) i Brčko Distrikt.

Prilikom primopredaje donacije šef Ureda WHO u BiH Viktor Olsavszky kazao je da će ova oprema biti od koristi zdravstvenim radnicima u BiH narednih dva i po do tri mjeseca, uz dodatak onoga što su bh. vlasti uspjele same nabaviti.

Šef Ureda WHO u BiH pozvao je stanovništvo da ozbiljno shvati situaciju i pridržava se svih mjera suzbijanja širenja virusa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez istakao je kako je ovo još jedna vrijedna donacija koju je Ministarstvo zdravstva FBiH osiguralo u saradnji s glavnim međunarodnim partnerom u borbi sa COVID-19, Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

On je pozvao sve kantone da poduzmu oštrije mjere praćenja provođenja propisanih epidemioloških mjera.

Među 23 tone zaštitne opreme koje WHO donira zdravstvenim radnicima u BiH nalaze se zaštitne maske, naočale, odijela, rukavice, viziri i sve što je proteklih mjeseci potrebno medicinskom osoblju.

U BiH je u srijedu registrirano 324 nova slučaja zaraze korona virusom.

(StarMo)