Naslovnica IZBORI 2022. Weber o Schmidtovoj odluci: Dvostruka pobjeda HDZ-a BiH

Weber o Schmidtovoj odluci: Dvostruka pobjeda HDZ-a BiH

182
Bodo Weber

Sarajevo — Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH je dupli pobjednik na ovim izborima, ocjenjuje stručnjak za Balkan i viši suradnik Vijeća za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Weber, dan nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini i odluke visokog predstavnika o promjeni načina konstituiranja dijela vlasti.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Weber je ocijenio da te odluke nisu u skladu s demokratskim procesima i da će samo kratkoročno riješiti problem.

Specijalni predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt je na dan općih izbora u BiH 2. oktobra izmijenio Izborni zakon BiH i Ustav Federacije BiH. Cilj je, kako je naveo, da se spriječi moguće ponovljene blokade u formiranju vlasti tom bh. entitetu.

Još od izbora 2014. godine Vlada Federacije BiH nije formirana, jer su se tom protivili iz HDZ-a inzistirajući na izmjenama Izbornog zakona i “legitimnom predstavljanju”.

Suština odluka visokog predstavnika tiče se rokova za formiranje vlasti u Federaciji BiH i odnosi se na dio vlasti koji se bira neizravno, a ne glasovima birača.

Iz OHR-a su u pojašnjenju Schmidtove odluke naveli da je riječ o paketu mjera kojima će se poboljšati funkcionalnost ovog entiteta i osigurati blagovremena provedba rezultata izbora održanih 2. oktobra 2022. godine.

Kompletan intervju je na ovom linku.

(StarMo)