Naslovnica BiH WB: Evo šta koči sposobnost BiH

WB: Evo šta koči sposobnost BiH

284

Sarajevo — Svjetska banka u najnovijem izvještaju prognozira da će ekonomija Bosne i Hercegovine u 2021. porasti za 2,8 posto, nakon pada od 4 posto prethodne godine usljed krize uzrokovane pandemijom COVID-19.

BiH nije razvila temelje za održiv ekonomski rast. Ekonomiju pokreće potrošnja, a ne proizvodnja. Investicije su niske, a ekonomija okrenuta prema unutra, novodi se u posljednjem izvještaju ove finansijske institucije.

“Pandemija je istakla izazove složenog institucionalnog uređenja BiH. Fiskalna podrška domaćinstvima i firmama bila je spora, što se značajno odrazilo na ekonomsku aktivnost i moglo bi usporiti oporavak u 2021. godini,” kaže Svjetska banka, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Također navodi da pritisci zbog čestih izbora, u kombinaciji sa sporim provođenjem strukturnih reformi, i dalje koče sposobnost zemlje da se vrati rastu.

“Neposredni prioritet za BiH je kontrola pandemije, kao i ublažavanje ekonomskog i socijalnog uticaja,” navodi se u izvještaju i potcrtava kako je potrebno pozabaviti se trajnom nezaposlenošću i smanjenjem otpuštanja kako bi se smanjio odliv stanovništva.

Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 4,0 posto u 2020. desio se zbog usporavanja u većini proizvodnih sektora, slabijeg vanjskog okruženja i visoke političke nesigurnosti.

Nakon rasta u prvom kvartalu prošle godine, mjere zaključavanja u drugom kvartalu doprinijele su zaustavljanju domaće i vanjske potražnje. Do četvrtog kvartala 2020. ekonomska aktivnost je donekle poboljšana, ali je rast ostao u negativnoj teritoriji.

Prema službenim procjenama, nezaposlenost, zaključno sa novembrom 2020. godine je porasla 3 posto, navodi se u izvještaju.

(StarMo)