Naslovnica Život Washington Post: Trump ignorirao upozorenja o koronavirusu!

Washington Post: Trump ignorirao upozorenja o koronavirusu!

350
Donald Trump

Washington — Američki predsjednik Donald Trump ignorirao je upozorenja američkih obavještajnih službi o prijetnji pandemije korona virusa od pre nekoliko mjeseci, piše Washington Post, a prenosi agencija Tanjug.

Pripadnik obavještajne službe i nekoliko članova Trumpove administracije, koji su željeli da ostanu anonimni, rekli su za taj list da je američki predsjednik “umanjio prijetnju oboljenja COVID-19, uprkos rastućoj zabrinutosti saradnika i članova svog kabineta u januaru i februaru”.

U tekstu se ističe da je Centralna obavještajna agencija (CIA) vrlo brzo nakon što je virus počeo da se širi Kinom, upozorila da je riječ o potencijalnoj pandemiji, ali da je Trump u startu odbacivao takve teorije nazvavši ih pretjerivanjem.

CIA je od prvog dana motrila situaciju s virusom u Kini i upozoravala da tamošnja vlast zataškava stvarnu sliku koja je vrlo ozbiljna, navodi Washington Post i dodaje da obavještajci nisu predvidjeli kada bi virus mogao da pogodi SAD, ni šta bi trebalo učiniti u tom slučaju, ali da su na vrijeme obavijestili sve ključne ljude u američkoj vladi.

(StarMo)