Naslovnica Život Washington: Novi napad na Kongres

Washington: Novi napad na Kongres

326
foto: Twitter

Washington — Gradske ulice koje okružuju kompleks Capitol Hilla u Washingtonu su pod blokadom uz brojno policijsko prisustvo u trenutku policijske intervencije zbog incidenta u kojem je jedno vozilo naletelo na dvojicu policajaca, javila je agencija Reuters.

Policija Capitol Hilla saopštila je da je intervenisala pošto je nepoznata osoba vozilom naletjela na dvojicu policajaca.

“Osumnjičeni je uhapšen. Obojica policajaca su povrijeđena. Tri osobe su prebačene u bolnicu”, navodi se u saopštenju policije Capitol Hilla, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nacionalna garda je saopštila da je poslije incidenta rasporedila svoje snage za hitnu reakciju u kompleksu Capitola da bi pomogle policiji.

Pozivajući se na neimenovane policijske zvaničnike, agencija AP prenosi da je automobil udario u barikadu pred zdanjem Capitol Hilla i da je policija pucala u vozača.


Najmanje jedan policajac je u ozbiljnom zdravstvenom stanju – dok je vozač kritično, rekli su policijski zvaničnici.

Incident i pucnjava, prema istom izvoru, dogodili su se na punktu u blizini Capitol Hilla dok je u Kongresu bila proglašena pauza.

Desetine policijskih vozila nalazi se kod kompleksa u centru Washingtona. Svi pristupi tom zdanju su blokirani, javio je Reuters.

Očevici prenose da helikopter nadlijeće to područje iz kojeg se čuju poruke upozorenja građanima da se sklone.

Tokom posljednjih nekoliko sedmica počelo je uklanjanje vanjskog sigurnosnog prstena koji se sastojao od visoke ograde na čijem vrhu se nalazila bodljikava žica.

Mjere osiguranja su pojačane nakon upada nasilnih pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u danu kongresne potvrde izborne pobjede aktuelnog predsjednika Joea Bidena.

(StarMo)