Naslovnica Region Vulin o zahtjevu da se Srbija odluči…

Vulin o zahtjevu da se Srbija odluči…

102
Aleksandar Vulin

Beograd — Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je u saopštenju u utorak da svaki ultimatum počne jednim uslovom, a onda se “nastavi sa još jednim, pa još jednim”.

Vulin je ovim putem odgovorio predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, koja je izjavila da se Srbija mora odlučiti na čijoj strani želi biti.

“Samo uvedimo sankcije Rusiji, pa samo priznajmo takozvano Kosovo, pa samo napustimo Republiku Srpsku. Ko nam garantuje da se od nas neće tražiti da samo naoružavamo Ukrajinu, pa da samo postanemo dio sukoba zbog kojeg duboko žalimo, ali nismo i nećemo da budemo dio njega”, naveo je Vulin u saopštenju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rekao je da ako Srbija sve to ispuni, “2033. godine možda i bude bliže članstvu u EU”, dok je do početka sukoba u Ukrajini, EU o Kijevu govorila “kao o jednoj od najkorumpiranijih zemalja u Evropi, a sada ih proglašava zemljom kandidatom”.

“Pustite Srbe da sami odlučuju i nemojte im prijetiti silom, možete dobiti odgovor koji vam se neće dopasti”, kazao je Vulin.

Vulinova izjava došla je dan nakon što je Von der Leyen u intervjuu objavljenom 20. juna austrijskom listu “Wiener Zeitung” izjavila da se “Srbija mora odlučiti na čijoj strani želi biti ukoliko želi biti dio Evropske unije”.

(StarMo)