Naslovnica Region Vulin: Krivične prijave protiv pojedinih učesnika Europrajda

Vulin: Krivične prijave protiv pojedinih učesnika Europrajda

59
foto arhiva

Beograd — Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin najavio je da će podnijeti krivične prijave protiv pojedinih učesnika manifestacije Evroprajd (Europride) održane u Beogradu, kao i da će nekima biti izrečena zabrana ulaska u Srbiju.

“Znamo ko su, znamo odakle su, znamo iz kojih su zemalja. Postoji pravni put da se dođe do njih i mi ćemo krenuti tim pravnim putem”, rekao je Vulin 22. septembra za Televiziju Pink, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je u gostovanju na beogradskoj TV Pink komentarisao fotografije nastale 17. septembra ispred crkve Svetog Marka u Beogradu tokom Prajd šetnje, glavnog događaja sedmodnevnog Evroprajda u glavnom gradu Srbije od 12. do 18. septembra, ali nije konkretno rekao protiv koga će biti pokrenut postupak.

Protivnici Evroprajda, manifestacije za promociju LGBT prava koja se svake godine održava u drugoj zemlji, nakon beogradske Prajd šetnje u javnosti su isticali pojedine scene koje su okarakterisali kao neprimjerene i uvredu za javni moral.

Milica Đurđević Stamenkovski, iz opozicione desno orjentisane parlamentarne stranke Zavetnici, javno je osudila, kako je rekla, “skidanje donjeg veša i zadizanje suknje pred crkvom” jednog od učesnika marša za LGBT prava i “vijenac od trnja na glavi jednog od učesnika koji simbolizuje Hrista”.

Organizatori Prajda javno su se ogradili i izrazili žaljenje ukoliko je došlo do povrede religijskih i nacionalnih osjećanja.

“Beograd prajd ne podržava bilo kakav vid ponašanja koji nije u skladu sa prethodno izdatim uputstvima i zakonima Srbije”, objavila je organizacija Beograd Prajd.

Goran Miletić, koordinator te manifestacije, ponovio je da su se organizatori odmah ogradili od neprimjerenog ponašanja pojedinaca i da je za te pojave “kriva policija”.

“Zbog zabrane Prajd šetnje nisu imali punktove na kojima bi se kontrolisalo ko i kako ulazi na događaj”, rekao je Miletić za regionalnu Televiziju N1.

Posle višesedmičnih tenzija, zabrana i neizvjesnosti, marš za LGBT prava dug nekoliko stotina metara, od zgrade Skupštine Srbije do obližnjeg stadiona Tašmajdan, prošao je 17. septembra bez većih incidenata uz masovno prisustvo policije.

(StarMo)