Naslovnica Politika Vukoja: EU osmišljena na principima federalizma

Vukoja: EU osmišljena na principima federalizma

151
Ivan Vukoja, foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Načelo konstitutivnosti naroda temeljno je načelo Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, i to načelo nije u koliziji s načelima Evropske unije, istaknuto je na panel diskusiji Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) “Konstitutivnost u okviru evropskih normi i političke prakse”.

– U bh. javnosti postoji narativ da je načelo konstitutivnost naroda u suprotnosti s evropskim demokratskim vrijednostima, ali to naprosto nije istina. To nije tačno niti pravno niti činjenično. Evropska unija je osmišljena na načelima federalizma, a konstitutivnost je temeljno načelo tog federalizma. Ta dva pojma se itekako nadopunjuju i praktično ih je nemoguće razdvojiti – izjavio je za Fenu predsjednik Skupštine IDPI-a i član stručnog tima tog instituta Ivan Vukoja.

Ta priča se u bh. narativu, dodao je Vukoja, provlači kroz presude Ustavnog suda BiH koje uvažavaju načelo konstitutivnosti i presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić- Finci.

– Presuda Evropskog suda za ljudska prava i presude Ustavnog suda BiH međusobno se ne isključuju nego dopunjuju i moguće ih je zajedno u istom paketu provesti – istakao je Vukoja.

Voditelj stručnog tima IDPI-a Dražen Barbarić ustvrdio je kako 25 godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma u bh. javnosti postoje tri interpretacije Daytona.

– Jedna od tih interpretacija je dominantna i želi iz originalnog Daytonskog sporazuma iščupati njegovu jezgru, odnosno na neki način želi difamirati fundamentalno načelo, a to načelo je konstitutivnost naroda – izjavio je Barbarić.

Na taj se način, smatra Barbarić, pokušava stvoriti novi politički sistem koji nema veze s onim koji je stvoren potpisivanjem Daytonskog sporazuma.

– U ovom trenutku BiH je u nekoj vrsti političkog vakuuma gdje, s jedne strane, nemate iskrenu volju da se različite interpretacije međusobno približe, a s druge strane, ne postoje vanjske silnice koje bi ih međusobno približile. U takvim okolnostima nema pomaka i nastavit ćemo životariti u ovakvom “čardaku ni na nebu ni na zemlji” od političkog sistema – poručio je Barbarić.

Današnja panel diskusija druga je u nizu diskusija koju Institut za društveno-politička istraživanja Mostar organizira u povodu 25. godišnjice Daytonskog sporazuma.

(StarMo)