Naslovnica Izdvojeno Vukanović traži da NSRS usvoji “deklaraciju o položaju Srba u Crnoj Gori”

Vukanović traži da NSRS usvoji “deklaraciju o položaju Srba u Crnoj Gori”

480
Nebojša Vukanović

Banja Luka — Poslanik u Klubu Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović predložio je da Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) “usvoji deklaraciju o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori”.

U dokumentu, o kojem će raspravljati u entitetskom parlamentu na sjednici 18.februara, izražava se “duboka zabrinutost zbog položaja Srba u Crnoj Gori i učestalih primjera kršenja osnovnih ljudskih i građanskih prava srpskog naroda”.

Vukanović predlaže da parlament RS osudi, kako je naveo, diskriminaciju Srba u Crnoj Gori…, te poziva vlasti i sudove u Crnoj Gori da poštuju Evropsku konvenciju o ljudskim pravima iz 1950. godine i omoguće pravo na pravedno i pravično suđenje.

Traži da parlament RS također osudi napade na Srpsku pravoslavnu crkvu i Mitropoliju crnogorsko-primorsku u Crnoj Gori, te se protivi usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori i pokušajima oduzimanja imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj u Crnoj Gori.

U predloženoj deklaraciji Vukanović dodaje da smatra „nedopustivim da u državnoj administraciji u javnoj upravi Crne Gore radi svega jedan posto Srba“, te osuđuje „etiketiranje u javnosti predstavnika srpskog naroda kao navodnih neprijatelja Crne Gore“.

(StarMo)