Naslovnica Politika Vukanović: Dodik “obesmislio referendume”

Vukanović: Dodik “obesmislio referendume”

473
Nebojša Vukanović

Banja Luka — Poslanik u Klubu Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović upozorio je danas da Milorad Dodik i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) stalnim potezanjem priče o samoopredjeljenju RS mogu dovesti samo do “Dejtona dva“ ili do toga da se RS još više razvlasti.

Ne vjeruje da će se provesti jutros rano usvojeni zaključici na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, među kojima se spominju i novi refendumi.

“Sporan je dio gdje Dodik ponovo govori da Narodna skupština RS treba da promoviše ustavna prava naroda, uključujući i pravo na samoopredjeljenje. Milorad Dodik od 2006. godine priča o referendumu za nezavisnost i samoopredjeljenje, koji je time obesmišljen” – ustvrdio je Vukanović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Upozorava da se u zaključcima, nakon razmatranja Informacije o, kako je navedeno, “neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS“, najavljuje i osnivanje apelacionog suda BiH.

“S jedne strane se tobože priča o povratu izgubljenih nadležnosti, a s druge strane o osnivanju apelacionog suda – rekao je Vukanović i dodao da vjeruje da će i jutros usvojeni dokument završiti “na smetljištu, jer je sve bazirano na dnevnoj politici i neozbiljnom radu“.

(StarMo)