Naslovnica Izdvojeno Vučića “iznenadile” Palmerove izjave

Vučića “iznenadile” Palmerove izjave

599
Aleksandar Vučić

Beograd — Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ga je “iznenadilo” to što je američki izaslanik Matthew Palmer prilikom posjeta Prištini i Skoplju “govorio samo o obavezama Srbije, a ne i o obavezama Kosova”.

“Ono čime sam bio iznenađen to je činjenica da je Palmer u suštinskom smislu, i u Prištini i u Skoplju, govorio samo o obavezama Beograda, a neke od njih su vrlo sporne. Nijednog sekunda, recimo, nije spomenuo stvarne i objektivne obaveze Prištine, poput formiranja ZSO, što je njihova nesumnjiva međunarodno-pravna obaveza proistekla iz Briselskog sporazuma i svih kasnijih aneksa tog ugovora”, rekao je Vučić za beogradske Večernje novosti.

On je naveo da je očekivao da će Palmer u Prištini tražiti od kosovskih vlasti da “smanje očekivanja” i da se potrude oko kompromisa, a da se ovako pita o čemu se uopšte pregovara.

“O tome u kom trenutku da priznamo nezavisno Kosovo, a da nam oni za to ukinu takse? Mene to podseća na neku šalu. U svakom slučaju bićemo spremni na razgovore i za postizanje kompromisnih rešenja ali na poniženje Srbije nikada nećemo pristati”, rekao je predsjednik Srbije.

(StarMo)