Naslovnica Region Vučić “zamolio” Dodika…

Vučić “zamolio” Dodika…

568
Aleksandar Vučić

Beograd — “Zamolio sam srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i predsjednicu Republike Srpske (RS) Željku Cvijanović da se za interese RS bore pravno i da ne ugroze stabilnost regiona”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa predstavnicima Srba iz regiona, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Sastanak je organizovan tri dana nakon što su predstavnici bh. entiteta Republika Srpska u institucijama Bosne i Hercegovine obustavili svoj rad u odlučivanju u bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

To je odgovor zvaničnika RS na odluku koju je Ustavni sud BiH donio početkom februara da suspenduje Zakon o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, čime se poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj smatra imovinom Bosne i Hercegovine, a ne tog entiteta.

“Ja razumijem i njihovu bojazan i sve probleme sa kojima se suočavaju. Razumijem šta znači udar na identitet, pa udar na imovinu. Predsjednik Dodik nas je obavijestio da se iza svega toga krije ideja da se Republici Srpskoj uzmu i šume i vode, a kasnije i vrtići i škole, ali ja sam njega zamolio da sve što rade, rade pravno, demokratski kroz institucije, bez bilo kakve šire destabilizacije cijelog regiona”, rekao je Vučić.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)