Naslovnica Region Vučić “zakitio” i tipa koji je tvrdio da u Sarajevu “treba sve...

Vučić “zakitio” i tipa koji je tvrdio da u Sarajevu “treba sve pobiti”

220
Gojko Đogo

Beograd — Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je povodom Dana državnosti Srbije u utorak odlikovao i pisca Gojka Đogu “Zlatnom medaljom za zasluge”.

Radi se o čovjeku koji je 1991. godine u privatnom razgovoru s Radovanom Karadžićem kazao da u Sarajevu “treba sve pobiti”.

Razgovor s predsjednikom nekadašnjeg SDS-a i osuđenim ratnim zločincem Karadžićem Đogo je vodio 12. oktobra 1991. godine nedugo nakon što je Karadžić u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine zaprijetio da je najava proglašenja nezavisnosti RBiH “ista autostrada pakla i stradanja” i da će “muslimanski narod možda nestati ako bude rata ovdje”.

“Kakvi više pregovori, čujem da si sinoć briljirao mogu ti reći. Kažu alal vera”, kazao je Đogo, na što mu je Karadžić kazao da se Bošnjaci spremaju za rat “već naredne nedjelje”.

“Gdje će on ratovati, gdje on misli, u Sarajevu da otvori rat, jel on lud čovjek. Ja mislim njih upravo, ako otvore rat treba stući, bit će krvi do koljena”, rekao je Đogo, da bi Karadžić dodao da će “nestati s lica zemlje”.

“Oni moraju da znaju da oko Sarajeva ima 20.000 naoružanih Srba. Sarajevo će biti karakazan u kojem će izginuti 300.000 muslimana”, rekao je Karadžić, jer “nemaju šanse” protiv 300.000 Srba, koji imaju podršku, vojsku i želju da se “bore do posljednjeg”.

“To treba sve pobiti. Sve pobiti”, odgovorio je Đogo.

(StarMo)