Naslovnica Region Vučić: Vakcina protiv Covid-19 do kraja godine u Srbiji

Vučić: Vakcina protiv Covid-19 do kraja godine u Srbiji

305

Beograd — Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da su u toku razgovori sa jednom zemljom koja je, kako je rekao, završila vakcinu protiv COVID-19 i koja je “daje ugroženoj populaciji”.

“I nadamo se da prije kraja godine možemo imati tu vakcinu. To bi bio spas za Srbiju i za našu ekonomiju”, rekao je Vučić tokom obilaska radova na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje 2” u Beogradu.

Vučić nije želio reći o kojoj zemlji je riječ, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Uskoro potpisujemo protokol o saradnji, ali ne mogu da vam reći o kojoj zemlji je riječ”, naveo je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

“Gledat ćemo da Srbija bude među prvih 30 zemalja koje će dobiti tu vakcinu”, dodao je.

Istraživači širom svijeta rade na 150 potencijalnih vakcina za COVID-19, ali ne očekuje se da bilo koja bude dostupna za manje od godinu dana. Univerzitet Oxford i Imperial College u Londonu počeli su testiranje na ljudima.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je u junu da naučnici možda nikad neće moći napraviti efikasnu vakcinu protiv korona virusa.

“Procjena je da ćemo možda imati vakcinu u roku od jedne godine”, rekao je šef WHO. “Ako se ubrza, moglo bi biti i manje od toga, ali za nekoliko mjeseci. To kažu naučnici,” prenio je BBC.

Sa druge strane, direktor američkoga Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti dr. Anthony Fauci pozdravio je 15. jula vijest da ispitivanje vakcine uskoro ulazi u završnu fazu.

Vakcina koju je razvila američka farmaceutska kompanija Moderna već se pokazala sigurnom i izazvala je imunološke reakcije kod svih 45 volontera u prvoj fazi ispitivanja.

(StarMo)