Naslovnica Region Vučić: Ubrzo samo sa ličnom kartom unutar “malog Šengena”

Vučić: Ubrzo samo sa ličnom kartom unutar “malog Šengena”

209
Aleksandar Vučić

Beograd — Zajedničke radne dozvole, brži carinski rad i međusobna pomoć u slučaju elementarnih nepogoda su tri tačke oko kojih su postignuti dogovori na video sastanku povodom inicijative nazvane ‘mali Šengen’, saopštio je 30. oktobra u Beogradu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, jedan od trojice učesnika susreta.

On je nakon sastanka sa premijerima Albanije Edijem Ramom i Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim rekao da će do 10. novembra biti završene sve tehničke pripreme da građani ovih zemalja iz jedne u drugu državu putuju sa ličnom kartom, kao i da je donesena odluka da od tog datuma to mogu i bez bez PCR testa na korona virus.

“Radimo na dogovoru kako zajednički da djelujemo u pandemiji korona virusa i da izađemo iz krize što prije. Narednih dana ministri zdravlja će formulisati kako da primimo pacijente iz Skoplja i Tirane, takođe da oni mogu da prime naše pacijente, da vidimo kako da regulišemo troškove i da se negdje pojavimo i zajedno u nabavci vakcina”, naveo je Vučić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je saopštio da je razgovarano i o osnaživanju političke uloge ovih zemalja, da sve tri zemlje podržavaju kandidate ove inicijative za članstvo u međunarodnim organizacijama i institucijama i najavio da će samit Berlinskog procesa biti održan 10. novembra u Sofiji.

Inicijativu “mali Šengen”, u kojoj su za sada Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija pokrenule su prošle godine ove tri zemlje kao projekat za poboljšanje ekonomije i regionalne saradnje.

Ideja tri države Zapadnog Balkana je da se stvori jedinstveno tržište kako bi se ubrzao njihov ekonomski razvoj. Inicijalni prijedlog je da se na prostoru na kojem živi ukupno 11 miliona ljudi firmama osiguraju manji troškovi prelaska granice, kao i generalno brži prolaz i protok robe, usluga, kapitala i stanovništva.

Takođe, najavljeno je da će Albanija i Sjeverna Makedonija preuzeti softverski sistem iz Srbije koji će omogućiti građanima te dvije zemlje da mogu elektronski da apliciraju za posao, a da će taj sistem otvoriti priliku svim građanima ovih država da rade u tri zemlje bez dodatnih dokumenata, radnih dozvola ili viza.

Predviđeno je i da jedinice za vanredne situacije Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije blisko sarađuju u slučaju prirodnih nepogoda, kao što su zemljotresi, poplave ili požari.

(StarMo)