Naslovnica Politika Vučić u Priboju nakon incidenata i zaplašivanja Bošnjaka

Vučić u Priboju nakon incidenata i zaplašivanja Bošnjaka

108

Priboj — Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlazi u Priboj kao odgovor na poziv koji su mu uputili predstavnici lokalne samouprave, kao i predstavnici Islamske zajednice, da dođe u njihov grad, kako bi zajednički ulili povjerenje Bošnjacima i potvrdili još jednom da je Srbija i njihova država.

Tenzije u Priboju porasle su kada je društvenim mrežama pojavio snimak sa proslave rođenja detata jednog pribojskog policajca na kojem zajedno sa svojim kolegama pjeva “Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice”, a zatim se uoči Božića dogodio incident u kojem je grupa mladića skandirala “Božić je, Božić je, pucaj u džamije”.

Vučić je i pre nekoliko dana rekao da će Bošnjaci u Srbiji biti uvijek bezbjedni i da je ovo njihova zemlja, dodajući da niko ne može da misli da je dobro i pametno da se vrijeđaju ili da se prijeti pripadnicima drugih naroda podsećanjem na ubistva nevinih ljudi, kao i da ne postoji čovjek koji to može da opravda.

Inače, policija u Priboju identifikovala je mladića (18) koji je u noći između 6. i 7. januara izazvao incident u kome se vrijeđaju građani druge nacije i vjere.

(StarMo)