Naslovnica Region Vučić: Srbija “neće dopustiti nove Jasenovce i Oluje”…

Vučić: Srbija “neće dopustiti nove Jasenovce i Oluje”…

139

Donja Gradina — Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u subotu u Donjoj Gradini u BiH kako njegova zemlja “neće dopustiti nove Jasenovce i nove ‘Oluje'” a licemjerima je nazvao sve one koji se protive promjenama granica u regiji.

Vučić je tokom dana u Donjoj Gradini sudjelovao na komemoraciji za žrtve koncentracionog logora Jasenovac koju su zajednički organizirale vlasti Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Tu komemoraciju nazivaju “danom sjećanja na žrtve ustaškog genocida u NDH” a Vučić je u subotu najavio kako će se u Donjoj Gradini izgraditi veliki memorijalni kompleks.

Na panoima postavljenim u Donjoj Gradini istaknuta je revizionistička brojka od 700 hiljada ubijenih u Jasenovcu te tvrdnja da je od toga bilo najmanje pola miliona Srba.

Vučić u govoru koji je održao nije spominjao brojke, ali je konstatovao kako su Srbi “narod koji je pretrpio najveće žrtve na području cijele regije”, pa je Srbija stoga odlučna više nikada ne dopustiti da se to ponovi.

“Ovakav se zločin može sutra dogoditi bilo kome drugom i mi ga danas moramo spriječiti na vrijeme”, kazao je Vučić dodajući kako i Srbi moraju priznati zločine koje su njihovi sunarodnjaci počinili te i njih ne smiju nikada više dopustiti.

(StarMo)