Naslovnica Region Vučić: Sačuvati srpske manastire na Kosovu

Vučić: Sačuvati srpske manastire na Kosovu

82

Sarajevo — Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će država sačuvati sve srpske manastire na Kosovu i Metohiji, ali da ga brinu zahtjevi Prištine Unesko skine četiri srpska manastira sa liste ugroženih.

– Bez obzira na svu brigu, borićemo se. Naše je da se borimo i sačuvaćemo i Dečane i Gračanicu i Bogorodicu Ljevišku i Pećku patrijaršiju, razume se i Banjsku i Sokolicu i sve druge naše manastire – rekao je Vučić za Televiziju “Pink”.

Što se tiče novog non-papera koji se pojavio u prištinskim medijima, a prodrazumijeva autonomiju sjevera Kosova i poseban status za Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da ga nije vidio i da ne voli da se unapred određuje prema nečemu što nije pročitao.

Portal “Albanian post” objavio je non-paper koji govori o sadržaju predstojećeg prvog sastanka Vučića i premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija, koji bi, navodno, trebalo da se održi u junu u Parizu.

Taj non-paper u jednoj od glavnih tačaka predviđa stvaranje autonomije za sjever Kosova sa proširenom samoupravom i sa sopstvenim institucijama.

(StarMo)