Naslovnica Region Vučić: Sa Macronom se može iskreno razgovarati

Vučić: Sa Macronom se može iskreno razgovarati

380
foto: agencije

Beograd — Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za Prva TV rekao da je tema iznenadnog sastanka koji je danas inicirao predsjednik Francuske Emmanuel Macron sa predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem nastavak dijaloga Beograda i Prištine, na kojem su se obje strane izjasnile da su za nastavak dijaloga, ali da zbog čekanja na formiranje kosovske Vlade nije realno očekivati da se dijalog nastavi prije januara naredne godine, prenosi agencija Beta.

Vučić je u Parizu rekao da će se nakon formiranja Vlade Kosova vidjeti ko će formirati tu vladu i kada će se vidjeti i “šta su želje i da li neko želi kompromis, šta su ciljevi a šta mogućnosti”, prenoisi Radio Slobodna Evropa.

“Od 2008. godine oni imaju samo jedan stav, da svi priznaju njihovu nezavisnost. Rekao sam (na sastanku sa Macronom i Thacijem) da stvari nisu tako ružičaste za njih, da Srbija ima svoj interes i da neće pristati na ultimatum”, rekao je Vučić.

On je rekao da “ničim nije nezadovoljan na tom sastanku, već da misli da su određene stvari dodatno objašnjene predsjedniku Macronu”, navodeći da sa francuskim predsjednikom “može da se iskreno razgovara”.

Vučić je rekao da je Macron zainteresovan za balkanske zemlje kao buduće članice EU ali da “prije toga želi da postavi neka nova pravila za samu Evropsku uniju”.

“On govori iskreno, otvoreno, ja volim taj pristup, znate na čemu ste. To što će neko da priča da je divno bajno, a onda provedete 50 godina kao Turska čekajući taj pristup. Sa Macronom možete razgovarati na iskren način. Mislim da Srbiju doživljava kao veoma važnog partnera i kao najveću i najznačajniju zemlju Zapadnog Balkana i u smislu evropske sigurnosti”, kazao je Vučić, prenosi agencija Beta.

(StarMo)