Naslovnica Region Vučić: “Priprema se protjerivanje Srba sa Kosova”

Vučić: “Priprema se protjerivanje Srba sa Kosova”

90

Beograd — Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u srijedu da dijaloga između Kosova i Srbije u ovom trenutku nema.

Vučić je to izjavio nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom sa kojim je, kako kaže, trebao se zajedno obratiti javnosti.

Kako je Vučić rekao, dogovoreno je da se medijima obrati samo on.

“Obavijestio sam ga (Lajčaka, prim. aut.) o čemu ću govoriti i da ću saopćiti istinu o svemu što se zbiva i kakve su namjere zapadnih sila. Njegova riječ je važna i nisam želio dovesti ga u neprijatnu situaciju”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare, javlja Radio Slobodna Evropa.

Vučić je reagirajući na odluku Vlade Kosova od 29. juna o mogućnostima preregistracije automobila sa registarskih oznaka koje izdaju organi Srbije na RKS (Republika Kosovo) tablice rekao da “imamo potpunu promjenu situacije na Zapadnom Balkanu i u Srbiji, a posebno na Kosovu”.

Vučić je rekao da Kosovo i Zapad “hoće ubijediti Srbe da se registriraju po RKS tablicama”.

“Ako ih ne ubijede, onda će im otimati vozila”, rekao je Vučić.

U saopćenju Vlade Kosova od 29. juna se objašnjava da će preregistracija ovih vozila početi od 1. augusta i da će trajati do 31. septembra.

Na istoj sjednici Vlade Kosova je usvojeno i uputstvo za prelazak graničnih prelaza sa ličnim dokumentima koje izdaju organi Srbije. Naime, sva ona lica koja imaju lična dokumenta koja izdaju organi Srbije, dobit će potvrdu koja zamjenjuje isprave.

Vučić je rekao da se ovim odlukama “priprema protjerivanje Srba sa Kosova” i da će odgovor Srbije na te odluke biti trezven.

“Vojne akcije nećemo preduzimati, ali molimo da ljudima ne oduzimaju imovinu i da ih ne protjeruju”, kazao je on.

Vučić je rekao i da je Srbija spremna na dijalog, ali da, kako tvrdi, kosovska strana nije.

“Druga strana neće kompromisno rješenje, nego samo da mi pristanemo na ono što su oni već odlučili”, rekao je Vučić dodajući da Kosovo ima podršku Zapada za svoje akcije.

(StarMo)