Naslovnica Region Vučić potvrdio: Idem u Kinu

Vučić potvrdio: Idem u Kinu

311
Aleksandar Vučić

Beograd — Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće u prvoj polovini 2020. godine u Kini na samitu “Inicijative 17+1” koja Kinu povezuje sa zemljama Srednje i Istočne Evrope.

Vučić je potvrdio da će učestvovati na tom samitu, pošto mu je ambasadorka Čen Bo uručila pozivno pismo kineskog predsjednika Sija Đinpinga, saopštio je Vučićev kabinet, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vučić je o tome govorio i u ponedjeljak uveče u Palati “Srbija”, gdje je prisustvovao otvaranju izložbe “Srbija 2019: godina infrastrukture”.

“Potvrđujem da idem u aprilu u posjetu Narodnoj Republici Kini i predsjedniku Siju”, rekao je Vučić.

Tokom sastanka Vučića sa članovima delegacije kineske kompanije “Ziđin”, ranije u ponedjeljak, kojem je prisustvovala i Čen Bo, predsjednik Srbije je zahvalio za poziv na samit i ponovo ukazao na „jake veze i prijateljstvo dvije zemlje“, navodi se u saopštenju.

Na samitima o saradnji, pod nazivom”16+1”, koji se održavaju svake godine, sastaju se lideri Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope: 11 država članica Evropske unije (Bugarska, Češka, Estonija, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija) i pet zemalja koje nisu članice EU (Albanija, BiH, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija).

Pošto se toj saradnji ove godine pridružila i Grčka, njen naziv je promijenjen u “17+1”.

(StarMo)