Naslovnica Politika Vučić poručio Dodiku: Očuvanje mira je od suštinskog značaja

Vučić poručio Dodiku: Očuvanje mira je od suštinskog značaja

237
foto: RSE

Beograd — “Stav Srbije je apsolutno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare poslije sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske u Beogradu.

Vučić je rekao da i ga je srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik obavijestio o problemima i onome što on smatra kršenjem Dejtonskog sporazuma na štetu RS, i da je sa njim imao razgovor i u četiri oka, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Mislim da ne moram da govorim kolikom nam je stalo ne samo do dobrih odnosa sa RS, nego i do RS uopšte. Rekao sam da je moj stav apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma. Očuvanje mira i stabilnosti je od suštinskog značaja za Srbiju i za RS. Na prijetnje ratom moramo da odgovaramo mirno, strpljivo i trpeljivo. Mi ne smijemo da učestvujemo u toj igri, nego da poštujemo sporazume koje smo potpisali”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da su razgovarali i o dokumenatima koje mu je rukovodstvo bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska uputilo u danima uoči sastanka, a koja su, kako je rekao, bila tema današnjih razgovora, kao i da ga je Milorad Dodik više puta pitao za stav o statusu RS-a.

„Odgovorio sam mu na svako pitanje i rekao da je očuvanje mira od suštinskog značaja“, rekao je Vučić dodavši da će Srbija i Republika Srpska nastaviti sa „konkretnim akcijama i saradnjom“.

U tom kontekstu, Vučić je najavio da će Srbija, prije kraja tekuće godine i početkom 2021. uputiti dodatnu finansijsku podršku Republici Srpskoj, čiji će iznos biti naknadno saopšten.

Predsjednik Vučić i predsjednica Vlade Ana Brnabić sastali su se u u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Republike u Beogradu sa srpskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Miloradom Dodikom, predsjednicom Republike Srpske (RS) Željkom Cvijanović i predsjednikom Vlade tog bosanskohercegovačkog (bh.) entiteta Radovanom Viškovićem.

Vučić je rekao i da su na sastanku donijeli odluku o zajedničkom prazniku Srbije i RS-a koji će zvati Dan Srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i koji će se obilježavati na dan kada je probijen Solunski front, 15. septembar.

Predsjednik Srbije je rekao i da će Srbija i Republika Srpska usaglasiti svoje školske programe, da će đaci imati zajednički Bukvar, a da će djeca zajedno ići na školske ekskurzije.

Kako je naveo, donijet će se i Zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma, dodavši da će u RS, zbog Ustava BiH, biti manjih razlika u tekstu.

(StarMo)