Naslovnica Region Vučić: Ponudit će nam po pitanju Kosova…

Vučić: Ponudit će nam po pitanju Kosova…

460
Aleksandar Vučić

Beograd — Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju da će ove godine Srbiji po pitanju Kosova biti ponuđeno nešto što će teško moći odbiti, ali neće smjeti prihvatiti.

Vučić je za televiziju Prva rekao da će to rješenje biti gore od onoga koje je predlagao i da on neće prihvatiti ultimatum, čak i ako je krajnja mogućnost da podnese ostavku na mjesto predsjednika Srbije.

Prema riječima Vučića, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell mu je rekao ime evropskog posrednika za Kosovo.

On nije mogao reći ko je to, ali je napomenuo da je to čovjek blizak Berlinu i predvidio da će Beogradu biti ponuđen koncept “Asocijacija plus plus plus”.

“Reći će Srbiji: dobit ćete garancije za EU, ali morate priznati Kosovo i dobit ćete za Srbe specijaln status tu i tu”, rekao je Vučić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Podsjećanja radi, slovački ministar vanjskih poslova i nekadašnji visoki predstavnik EU za BiH, Miroslav Lajčak, formalno je predložen za budućeg specijalnog predstavnika Evropske unije, potvrđeno je u subotu Radiju Slobodna Evropa iz diplomatskih izvora u Briselu.

(StarMo)