Naslovnica Region Vučić “ponosan” na prijateljstvo Srbije i Kine

Vučić “ponosan” na prijateljstvo Srbije i Kine

180
Aleksandar Vučić; foto: arhiva - ilustracija

Beograd — Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je “ponosan na prijateljstvo” Srbije i Kine, te da će one uspjeti očuvati bratske i prijateljske odnose i da Srbija, bez obzira na pritiske kojima bude izložena, “neće dovoditi u pitanje prijateljstvo sa Kinom”.

“Nisu laka vremena iza nas, vjerovatno su još teža ispred nas, ali u njima moramo dokazati naše prijateljstvo. Na vjerovatno najtežem mjestu na svijetu za iznošenje nečeg pozitivnog o Kini (u Washingtonu), ja sam rekao da imamo vrlo dobre odnose s Kinom. To govori o snazi našeg prijateljstva”, rekao je Vučić na prijemu u ambasadi Kine u Beogradu, povodom Dana državnosti Kine, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

On je kazao da je zahvalan predsjedniku Kine Xiju Jinpingu što je razgovarao telefonom sa njim i dodao da Srbija čeka dolazak Xija u posjetu kada prođe epidemija korona virusa.

RSE podsjeća, u sporazumu koji su najviši predstavnici Srbije i Kosova potpisali u Bijeloj kući u Washingtonu početkom septembra, obje strane se između ostalog obavezuju da “će zabraniti upotrebu 5G mreže u okviru svoje mrežne infrastrukture, koja je nabavljena od nepouzdanih kupaca”.

Iako se kineski Huawei eksplicitno ne pominje u sporazumu, upravo je ova kompanija pod lupom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koje se kod svojih saveznika zalažu da izbjegnu Huawei, jer smatraju da bi kineska vlada mogla koristiti tehnologiju te kompanije za špijuniranje zapadnih zemalja.

(StarMo)