Naslovnica Politika Vučić: Po njima Kosovo je nezavisno. Tačka.

Vučić: Po njima Kosovo je nezavisno. Tačka.

483
Aleksandar Vučić; foto: arhiva - ilustracija

Beograd — Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da “niko nikada nije nudio razgraničenje ni podjelu Kosova – jer je Kosovo za zemlje Evropske unije i za SAD nezavisno”.

“Ljudima je najlakše da kažu mi smo protiv podjele ili razgraničenja, a ja pitam ko nam je nudio. Niko nikada nam to nije nudio, na žalost, zato što je po njima Kosovo cjelovito, nezavisno. Tačka”, rekao je Vučić za TV Prva, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je kazao da “to što mi Srbi sebe doživljavamo kao svjetsku silu i mislimo da možemo i mnogo više od toga, pokazuje koliko smo nesvjesni svojih pozicija, situacije i svega što se dešavalo i da nismo sami u svijetu”.

“Uspjeli smo da podignemo ugled u svijetu i vratimo kosovsko pitanje koje je za veći dio sveta bilo završeno, ali nemojte da budete optimisti i mislite da su naši izgledi preveliki. Mi, prije svega, moramo da čuvamo naš narod, njihovu bezbjednost, da finansiramo školstvo, zdravstvo, penzije i da pomažemo i kada nam uvedu sankcije (takse od 100 posto), kako reče (predsjednik Srpske liste Goran) Rakić, to nisu samo sankcije nego totalni embargo na robu i da ih za 48 sati snabdijemo kao što jesmo i pronađemo kanal kako”, rekao je Vučić.

On je kazao da ljude koji pričaju kako je Đakovica na Kosovu, na primjer, „staro srpsko mjesto treba poslati tamo da žive“.

“(Novinar Aleksandar) Tijanić rekao je ‘Kosovo je najskuplja srpska reč’, samo niko neće da živi tamo. Mi treba da budemo svjesni naše situacije, ja sam razumio šta je američka i evropska ideja, jesam li sretan zbog njihovih do sada iskazanih ideja, samo ću da slegnem ramenima”, rekao je Vučić.

(StarMo)