Naslovnica Region Vučić: Otvoreni Balkan – velika prilika

Vučić: Otvoreni Balkan – velika prilika

80

Beograd — Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u nedjelju da, u okolnostima kad EU nema jasnu strategiju prema zapadnom Balkanu, regionalna inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja veliku priliku, nadu i obavezu za tri države da same kreiraju bolju i drugačiju budućnost, prenijeli su u nedjelju hrvatski mediji.

U autorskom tekstu za beogradski list “Politika” Vučić je, u povodu projekta regionalne saradnje koji obuhvata Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju, istakao kako je to prvi put da se na Balkanu pokrene nešto što je dobro za cijelu regiju, ocijenivši da su sporazumi potpisani ranije ove sedmice u Skoplju “historijski” te da će “historijski biti i njihovi rezultati”.

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su četvrtak sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regiji, stvoriti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama, a regionalna inicijativa, ranije nazvana “mini Shengen”, zvanično je preimenovana u Otvoreni Balkan (Open Balkan).

Vučić je zajedno s makedonskim i albanskim premijerima Zoranom Zaevom i Edijem Ramom potpisao tri dokumenta – o razumijevanju i saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na zapadnom Balkanu, Memorandum o razumijevanju i saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada, te Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na zapadnom Balkanu.

Evropa nas želi onoliko koliko je potrebno da ne pravimo probleme, nerijetko rastrzana unutrašnjim razlikama, ocijenio je u tekstu Vučić, istakavši da u Bruxellesu ne postoji “potpuno jasna strategija prema zapadnom Balkanu, ali i drugim evropskim teritorijima koju ne pripadaju Uniji”.

Vučić je, ukazujući na cilj i namjere inicijative Otvoreni Balkan, naveo kako su i osnivači EU-a “znali da mogu prevladati tešku historiju samo ako se počnu povezivati preko ekonomije”, te da su u tome doživljavali protivljenja na sve strane, ali su uspjeli.

“Srbi, Albanci i Makedonci nisu ništa manje pametni i vrijedni od Francuza, Nijemaca, Italijana i drugih koji su kroz Zajednicu za ugljen i čelik krenuli u gradnju EU-a”, istakao je Vučić.

On je istakao kako učesnici ove regionalne inicijative žele ući u Evropu, ali da je Balkan bez ekonomskih barijera njihova “nasušna potreba”.

(StarMo)