Naslovnica Region Vučić od Lavrova dobio “važne savjete”

Vučić od Lavrova dobio “važne savjete”

65
foto: RSE

Beograd — Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju uveče nakon sastanka sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim da su ovo bili njihovi “najiskreniji i najotvoreniji razgovori do sada”.

“Razmatrali smo cjelokupnu situaciju u regionu i sa svojim strahovima, koji se tiču pozicije naše zemlje i našeg naroda u regionu, upoznao sam ruskog ministra vanjskih poslova i dobio viđanje Ruske Federacije i važne savjete”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je izjavio da je ponosan na “izuzetno dobre odnose koje Srbija ima sa Rusijom”, i da se nada da će sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom održati sastanak prije kraja godine.

Vučić je ponovio da će Srbija ostati vojno neutralna, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Ponosimo se svojom u vojnom neutralnošću i u skladu sa tim nastavit ćemo ne samo da čuvamo svoju zemlju da je štitimo, već i da razvijamo naše odbrambene kapacitete”, rekao je predsjednik Srbije.

Govoreći o energetskoj krizi, Vučić je rekao da je “sreća da smo imali hrabrost da izgradimo gasovod sa Rusijom”, referišući na gasovod Turski tok, zajednički projekat Rusije i Turske koji doprema gas iz Rusije preko Crnog mora do Turske, a zatim i do Bugarske, Srbije i Mađarske.

Vučić je odbacio navode da Moskva vrši pritiske na zvanični Beograd u oblasti energetike, dodajući da zapravo Srbija vrši pritiske na ruske partnere, da dobije najpovoljniju cijenu prirodnog gasa u Evropi.

“Imam obećanje Lavrova da će tražiti od Putina da imamo najpovoljnije cijene, znam čovjeka, imat ćemo najjeftiniji gas. Visoke cijene gasa mi ne možemo platiti, iako imamo više novca nego ikad”, rekao je Vučić.

On je naveo da je ekonomska saradnja Srbije i Rusije “nastavila pozitivan trend”.

“Posebno smo zahvalni za saradnju u oblasti energetske sigurnosti, ali i na radu koji obavljaju Ruske željeznice”, rekao je Vučić, aludirajući na osavremenjivanje željezničke mreže i radove na pruzi Beograd-Novi Sad.

Vučić je dodao da je sa Lavrovim govorio i o “pitanju pančevačke Petrohemije”, te da je dogovoreno da u se drugoj polovini novembra i to “završi”.

(StarMo)