Naslovnica Region Vučić o protestima: Političko nasilje

Vučić o protestima: Političko nasilje

97
Aleksandar Vučić

Beograd — Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je u obraćanju u srijedu da će konačnu odluku o uvođenju policijskog sata narednog vikenda u četvrtak donijeti vlada Srbije i da možda neće biti višednevne zabrane kretanja koja je najavljena, ali da će svakako biti mjera restrikcije.

Vučić je istakao da je on, međutim, i dalje za uvođenje policijskog sata.

“Ja sam bio spreman da učestvujem u donošenju odluke za koju mislim da je spasonosna za Srbiju. Neću da popuštam ni pred kim zbog toga što bi trebalo da sačuvam svoju političku kožu. Mene to ne zanima”, rekao je Vučić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Upravo je najava zabrane kretanja, koju je Vučić najavio u obraćanju dan ranije, u utorak 7. jula, bila povod za sinoćnje proteste koji su prerasli u nerede.

Govoreći o protestu koji je počeo pred Narodnom skupštinom malo nakon njegovog obraćanja, Vučić je rekao da smo u Beogradu “bili svjedoci političkog nasilja”.

“Sinoć, iako su neki pokušali to da pravdaju pričom o korona virusu, bili smo svjedoci agresivnog političkog protesta”, izjavio je Vučić koji se javnosti obratio dan nakon uličnih demonstracija koje su prerasle u nerede, a koji su izbili nekoliko sati poslije njegove najave da će od narednog vikenda biti ponovo uveden policijski sat zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

“Nekoliko stotina lica je učestvovalo u neredima, pet policijskih vozila je uništeno. 43 policajca su povrijeđena, jedan ima frakturu lobanje”, rekao je Vučić koji je pokazao i fotografije povređenih policajaca.

“Pristojni građani, čije nezadovoljstvo niko neće dovoditi u pitanje, sami su se udaljili, a ekstremisti su preuzeli kontrolu”, izjavio je Vučić tokom obraćanja, dodavši da je “Srbija poštovala slobodu okupljanja i izražavanja” i da “nikada nije ugrozila to pravo svojim građanima”.

“Svi koji su činili nasilje, palili automobila će biti najstrože kažnjeni i tu neće biti milosti”, poručio je Vučić.

(StarMo)