Naslovnica Region Vučić nudio liječenje mitropolita u Srbiji

Vučić nudio liječenje mitropolita u Srbiji

169
mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Podgorica — Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović posredovao je u nabavci lijekova i aparata za kiseonik namijenjenih za liječenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija u Crnoj Gori, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Mitropolit Amfilohije (82) je 6. oktobra primljen u Klinički centar Crne Gore (KCCG) u Podgorici, nakon što je utvrđeno da je pozitivan na korona virus.

“Kao ambasador sam posredovao između Kliničkog centra Crne Gore, kabineta predsjednika Srbije i nadležnih institucija”, izjavio je ambasador Božović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako je rekao to je urađeno “kao i za sve druge pacijente i građane koji su se obratili Ambasadi, ili direktno zdravstvenim institucijama Srbije”.

“Nikakav poseban status ili tretman nema Mitropolit u odnosu na druge pacijente”, kazao je Božović.

On je potvrdio i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nudio da se Amfilohije prebaci na lijčenje u Srbiju.

“Tu sam poruku lično prenio Mitropolitu u cetinjskoj bolnici Danilo I, ali se on zahvalio i rekao da želi da ostane u Crnoj Gori i dijeli sudbinu svih ostalih građana”, navodi Božović.

Zvanični organi Srbije nisu se oglašavali ovim povodom jer prema riječima Božovića, predsjednik Srbije Vučić o svemu ovome ne želi govoriti.

On je odličnom ocijenio saradnju ambasade Srbije sa zdravstvenim institucijama u Crnoj Gori.

“Želim da pohvalim sve postupajuće ljekare i kompletno osoblje i rukovodstvo KCCG na odličnoj saradnji i komunikaciji sa ambasadom Srbije u Crnoj Gori u ovom i u mnogim drugim slučajevima od početka izbijanja pandemije korona virusa”, kazao je Božović.

Iz Mitropolije svakodnevno objavljuju saopštenja o Amfilohijevom zdravstvenom stanju, a prema informaciji od 19. oktobra, konstatuje se “blago poboljšanje zdravstvenog stanja u odnosu na dan ranije”.

Na temu specijalnog tipa respiratora i lijek Remdesivira za liječenje Amfilohija, RSE je uputio upit i KCCG, ali odgovor je izostao.

Vlada Crne Gore je 9. oktobra saopštila da je obezbijedila novac za nabavku Remdesivira, koji se koristi za liječenje infekcije korona virusom i da je naložila njegovu hitnu nabavku. Cijena Remdesivira je 345 eura po ampuli, bez poreza.

(StarMo)