Naslovnica Region Vučić: Nismo zainteresirani za priznanje Kosova

Vučić: Nismo zainteresirani za priznanje Kosova

81

Beograd — Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da rezolucija Evropskog parlamenta “nije obvezujuća”, već da su to preporuke Srbiji u kojima se, uz sankcije Rusiji, spominje i međusobno priznanje Srbije i Kosova, poručivši kako Srbija “nije zainteresirana priznati Kosovo”.

Aleksandar Vučić novinarima je rekao da se zbog takvih preporuka nije naročito zabrinuo.

– Nismo zainteresirani za priznanje Kosova, sami donosimo odluke u vlastitom interesu, rekao je.

Na pitanje o tome ima li rezolucija EP-a, prema kojoj se napredak Srbije u EU i pristup fondovima uvjetuje uvođenjem sankcija Rusiji, političku snagu ili neke posljedice, Vučić je inzistirao kako nije riječ o rezoluciji, već o preporukama. Po njegovom tumačenju, bit je u tome što je od javnosti ostalo skriveno da se u njima spominje i uzajamno priznanje Srbije i Kosova, koje je nazvao takozvanim, aludirajući na državni politiku Beograda koja ne priznaje neovisnost koju je Kosovo proglasilo 2008.

Vučić je ocijenio kako je mnogo teže od toga hoće li Srbija uvoditi sankcije Rusiji to što se od Beograda traži uzajamno priznanje s Prištinom.

– Čak i da sutra uvedemo sankcije Rusije, prekosutra bi bila nova rezolucija kojom bi naglasili međusobno priznanje s Kosovom, rekao je Vučić.

(StarMo)