Naslovnica Izdvojeno “Vučić nije Tito, Srbija se igra vatrom…”

“Vučić nije Tito, Srbija se igra vatrom…”

461
Aleksandar Vučić; foto: arhiva - ilustracija

Washington — “Beograd mora odlučiti želi li prihvatiti standard transparentnosti i vladavine prava Evropske unije ili se želi prikloniti oligarhijskom nedemokratskom i neslobodnom modelu Putinove Rusije”, izjavio je Thomas Countryman, bivši američki diplomata i visokopozicionirani član nevladinog Uruženja za kontrolu naoružanja, u razgovoru za Glas Amerike.

“Ne možete imati te dvije stvari zajedno”, podvlači Countryman.

“Srbija ne može očekivati da uživa privilegije i odgovornosti na nivou članstva u Evropskoj uniji, kada su njena vladavina zakona i transparentnost na nivou Rusije i Kine”, upozorava bivši visoki zvaničnik State Departmenta.

Rusija i Srbija, država u procesu pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, gaje bliske odnose. Njihov pokazatelj je nedavni odlazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na sastanak sa Vladimirom Putinom u Soči, kupovina ruskog oružja, kao i sve češće posjete visokih ruskih zvaničnika, poput ministra odbrane Sergeja Šojgua ili šefa diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu.

“Imalo bi smisla da Srbija kao država bez aspiracija za članstvo u Evropskoj uniji nastavi navigaciju stazom koja drži Washington, Brisel i Moskvu što je moguće više na svojoj strani”, ukazuje Countryman.

“Ali sasvim je drugo pitanje ako je riječ o aspiracijama Srbije da postane članica Evropske unije”, ističe bivši američki diplomata.

Jennifer Brush, bivša otpravnica poslova u ambasadi Sjedinjenih Država u Beogradu, ukazuje da, kako se izrazila, izgleda kao da srpsko rukovodstvo ima uklesano u svom DNK da može sjediti na više stolica.

“Ali Srbija se igra sa vatrom, ako misli da je pametnija od Moskve, Brisela i Washingtona zajedno. Srbija nije Jugoslavija, a Aleksandar Vučić nije Maršal Tito”, kaže ona.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)