Naslovnica Region Vučić: Najviše investicija iz EU

Vučić: Najviše investicija iz EU

109
Aleksandr Vučić

Beograd — Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, 16 od 27 članica Unije direktno ili indirektno govorilo o neophodnosti pridruživanja Srbije sankcijama protiv Rusije, ali da to ne znači da Beograd treba da napusti evropski put.

Tokom obraćanja iz predsjedništva Srbije 25. juna, Vučić je rekao da zbog pritisaka sa kojima se suočio na samitu, u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji, “ne treba ići u drugu krajnost”.

“Vidim da u zemlji postoji velika histerija protiv EU, ali ne treba da pomislimo da možemo da imamo bolje partnere od onih iz EU ili da možemo da imamo neki drugi politički put. Nemojte da smetnete s uma da novac koji imamo, imamo zahvaljujući ogromnom broju investicija, koje su u najvećem broju iz EU, i podršci koju imamo od Unije”, izjavio je Vučić, prenosi Beta, na koju se poziva Radio Slobodna Evropa.

Naveo je da to govori “zato što u politici mora da postoji racionalan pristup, i bar ponekad glas pragmatičnog pristupa koji vodi računa o interesima Srbije”.

“Nama u stranim kompanijama radi 300.000, a indirektno 500.000 ljudi. Najveći dio tih kompanija, bar dvije trećine, su firme iz EU. Iako oni ne žele da čuju koliko je nama važno da sami odlučujemo o uvođenju sankcija i koliko su nam i Kinezi i Rusi značajni, mi nastavljamo evropski put”, rekao je Vučić.

On je kazao da Srbija na evropskom putu “mora mnogo toga da uradi do decembra”, prije svega u oblasti vladavine prava.

Srbija, uprkos pozivima Evropske unije, odbija da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije, uvedenim zbog invazije na Ukrajinu. Srbija se u Ujedinjenim nacijama (UN) nekoliko puta pridružila osudi ruske agresije.

(StarMo)