Naslovnica Region Vučić najavljuje: Od 2023. “bez granica” između tri zemlje

Vučić najavljuje: Od 2023. “bez granica” između tri zemlje

93

Skoplje — Predsjednik Srbije Aleksandar Vućič poručio je u četvrtak u Skoplju da je cilj inicijative “Mini Schengen” olakšati život građanima i poboljšati životni standard, ističuči da, ako uspiju u njezinoj implementaciji, od 1. januara 2023. godine neće biti granica za građane Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Domaćin, premijer Sjeverne Makedonije, Zoran Zaev, ocijenio kako “počinje nova era saradnje u regiji”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je i srijedu u dvodnevnu posjetu Skoplju gdje se sastao s Edijem Ramom i Zoranom Zaevom u okviru inicijative “Mini Schengen”, a danas sudjeluje na regionalnom ekonomskom forumu.

Vučić je u obraćanju na početku Foruma u Skoplju rekao da je jedan uslov povjerenje, koje imaju, a drugi da tri zemlje, odnosno vlade, budu u stanju da brzo daju rezultate, prenosi Radiotelevizja Srbije.

Ako to budemo u stanju, od 1. januara 2023. godine – nemamo granice između naših zemalja – poručio je Vučić, dodajući da se povećava i sigurnost svih građana.

Istaknio je da se u posljednje dvije godine razvilo iskreno međusobno povjerenje.

“I u smislu odnosa prema regiji, Europi i svijetu, ali nismo ni glupi ni naivni da vjerujemo da će neko drugi da radi u korist naših zemalja, ako mi ne budemo to činili”, kazao je Vučić.

(StarMo)