Naslovnica Region Vučić: Lukašenko “veliki prijatelj” Srbije

Vučić: Lukašenko “veliki prijatelj” Srbije

371

Beograd — Srbija i Bjelorusija su prijateljske zemlje koje imaju izuzetnu političku saradnju, ali i mogućnosti da uz uzajamnu želju unaprijede ekonomske odnose i ostvare robnu razmjenu veću od pola milijarde eura, poručili su u utorak u Beogradu predsjednici dviju država Aleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko.

Vučić je bjeloruskog predsjednika na zajedničkoj press-konferenciji za novinare predstavio kao velikog prijatelja Srbije naglašavajući da je Lukašenko bio jedini svjetski vođa koji je 1999. došao u Beograd podržati Srbiju kada je “bila napadnuta od 19 NATO zemalja”, izrazivši zahvalnost i poštovanje za podršku u jednom od najtežih trenutaka u istoriji Srbije”.

Lukašenko je pohvalio Vučićeve napore u razvoju dosadašnjih odnosa, a Srbiji je, uz nepromijenjen stav u podršci suverenitetu i integritetu zemlje u pogledu Kosova, ponudio saradnju uz intenzivniji politički i ekonomski dijalog.

“Srbija je ključni ekonomski partner Bjelorusije na Balkanu”, istakao je Lukašenko i poručio Beogradu da, poslije nedavnog pristupanja Euroazijskoj uniji, “iskoristi priliku” od januara iduće godine, kada Bjelorusija bude preuzela predsjedavanje tom organizacijom koja pokriva tržište od 180 miliona ljudi, prenose bh. mediji.

Lukašenko je istovremeno rekao i da podržava Srbiju na njenom putu eurointegracija i ocijenio da je Evropska unija “temelj naše planete” te da se, uprkos različitim političkim i ekonomskim pogledima “EU ne smije uništiti”, naglasivši da se protivi brexitu.

Srbijanski predsjednik najavio je “dodatne reforme” Vojske Srbije s namjerom da postane “modernija i brža”, ali ne kroz kupovinu oružja, već kroz “pametan razvoj sistema odbrane”, o čemu se, kako je rekao, može puno naručiti od Bjelorusije.

(StarMo)