Naslovnica Region Vučić Lajčaku: Ne može “čekićem u glavu”!

Vučić Lajčaku: Ne može “čekićem u glavu”!

249
Miroslav Lajčak

Beograd — Posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je u srijedu da “Bruxelles očekuje konstruktivni nastavak razgovora”, jer ga smatra ključnim za napredak obje strane na europskom putu, te da je zato sadašnji status quo obostrano neodrživ.

Države članice EU-a očekuju da se dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i otvorenim pitanjima nastavi konstruktivno i u dobroj vjeri, rekao je Lajčak na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Naglasivši kako Bruxelles nema interesa za održavanje sadašnjeg stanja, istaknuo je spremnost EU-a da pridonese napretku ukoliko su obje strane na to spremne.

Vučić je ponovio da ustrajan stav Prištine o uzajamnom priznanju ne može biti rješenje jer “Srbiji nije potrebno ničije priznanje”.

Srbija se, po njegovim riječima, ne može “čekićem u glavu” natjerati da prizna Kosovo.

Lajčak je ponovio kako EU ima “dobro i blisko partnerstvo” sa Sjedinjenim Državama, te da je i ova mini-balkanska turneja pripremljena sa SAD-om i njihovim predstavnikom za zapadni Balkan jer dijele isti cilj – pridruživanje EU-u.

 

(StarMo)