Naslovnica Region Vučić: Izvinili su mi se i Putin i Lavrov

Vučić: Izvinili su mi se i Putin i Lavrov

260

Beograd — Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak uveče da je Srbija uspjela da odškrine vrata Bijele kuće i da je u Sjedinjenim Državama Srbiji ukazano poštovanje i ona je označena kao važan partner.

“Nisam glup da mislim da to nije povezano sa pitanjima koja su povezana sa SAD-om, ali Srbiji je ukazano poštovanje”, izjavio je Vučić u emisiji “Intervju” Radio televiziji Srbije (RTS).

“Nagovještavao sam prije odlaska u Washington da će biti iznenađenja, jer su naše službe došle do informacija da će biti tačaka koje nemaju veze sa ekonomijom”, rekao je Vučić, pokušavajući da objasni kontekst u kojem je potpisan sporazum.

“Slušam dvije ili tri godine – ne, ne možete da sjedite na dvije stolice, a uvijek sam govorio da Srbija sjedi na svojoj stolici. Danas imate više od četiri stolice – EU plus Njemačka, SAD, imate Kinu i Rusiju, ali i velike regionalne igrače, u našem regionu je to Turska”, predočio je Vučić, prenosi N1.

Vučić je također rekao da je imao “odličan razgovor” sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i da se, poslije nesmotrenog posta portparolke ruskog ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove, pokazalo veliko poštovanje prema Srbiji i “meni lično” i uslijedilo je njegovo izvinjenje.

“Putin mi se nikada ni zašta nije izvinjavao, ni Sergej Lavrov, a za ovo su to obojica učinili, a da ja ništa nisam pomenuo, to mi je usputni, nevažni incident”, rekao je Vučić za RTS.

Između ostalog, jedan od najmoćnijih ljudi svijeta rekao je da iza toga ne stoji ruska država, niti on lično, rekao je Vučić, naglasivši da je polje saradnje i razumijevanje Srbije i Rusije veliko.

(StarMo)