Naslovnica Politika Vučić i Dodik iz Beograda poručili…

Vučić i Dodik iz Beograda poručili…

183

Beograd — Izmjene Daytonskog sporazuma moguće su samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, poručili su srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka u Beogradu.

“Republika Srbija smatra da je Dejtonski sporazum moguće promijeniti samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, uz činjenicu da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i ni na koji način ga nije i neće narušavati, ali zahtjeva da se prekine s prijetnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske, jer je ona ustavna kategorija BiH, proizašla iz dogovora o miru tri konstitutivna naroda i potvrđena u Daytonu”, saopćeno je iz Vučićevog ureda.

U saopćenju se navodi kako je Dodik obavijestio Vučića o političkim napadima na Republiku Srpsku, kao i o pokušajima njenog urušavanja, te je uputio jasne zahtjeve i molbe Republici Srbiji.

Vučić je saslušao Dodika i zamolio ga da u predstojećem periodu upotpuni svoje zahtjeve koje je ocijenio legitimnim, navodi se u saopćenju, prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Predsjednik Srbije istakao je kako odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine mogu i moraju biti unaprijeđeni, prije svega kroz značajnije ekonomske integracije, povezivanje ljudi i pogled koji je uperen u budućnost, a ne u prošlost.

On je u svom odgovoru Dodiku također kazao da Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz Republike Srpske, bez obzira na epidemiološku situaciju u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

Naglasivši kako je Srbija pomogla značajnim finansijskim sredstvima Republici Srpskoj – posljednji put u iznosu od 20 miliona eura, Vučić je poručio da će nastaviti pružati svaku vrstu ekonomske i finansijske podrške srpskom narodu u Republici Srpskoj, stoji u saopćenju.

(StarMo)