Naslovnica Region Vučić: Dok sam ja predsjednik Srbije…

Vučić: Dok sam ja predsjednik Srbije…

102

Beograd — Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće dozvoliti da se donošenjem Rezolucije o Srebrenici u parlamentu Crne Gore “stavi kolektivni žig na svakog pripadnika našeg naroda” jer se u njoj, kako je naveo, “ne pominju pojedinci koji su počinili užasna djela”.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara na svečanosti povodom Dana policije 20. juna rekao da se sa donošenjem rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije, o čemu su podnesena dva prijedloga, “neće saglasiti dok je predsjednik Srbije”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dva prijedloga rezolucije o Srebrenici trenutno su u Skupštini Srbije. Jednom se traži osuđivanje zločina, a drugom osuda genocida.

Marijan Rističević, poslanik Narodne seljačke stranke (NSS) koja je u parlament ušla kao dio izborne liste Srpske napredne stranke na čijem je čelu Aleksandar Vučić, podnio je prijedlog Skupštini o rezoluciji kojom se osuđuju “zločini u i oko Srebrenice 1992. do 1995. godine”.

Sa druge strane, u prijedlogu rezolucije Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, podnesenog 9. juna, navodi se da Srbija najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, kao i svako poricanje genocida. Inicijatori prijedloga traže i da se poštuju sve pravosnažne međunarodne presude i predlažu da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na srebrenički genocid.

Zvaničnici u Srbiji još uvijek u svojim izjavama ne priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid, uprkos presudi međunarodnog suda, podsjeća RSE.

(StarMo)