Naslovnica Izdvojeno Vučić-Dodik-Čović: Održan “razgovor prijatelja”

Vučić-Dodik-Čović: Održan “razgovor prijatelja”

205
foto: Instagram

Beograd — Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se 12. oktobra u Beogradu sa srpskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Miloradom Dodikom i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

“Sastanak je održan u okviru nastavka regionalnih razgovora, a teme su bile evropske integracije i perspektiva članstva Srbije i Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji”, navedeno je iz službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U saopštenju se dodaje da su sagovornici razgovarali i o Paketu proširenja Evropske komisije, kao i o Ekonomsko-investicionom planu EU za Zapadni Balkan. Takođe, kako se navodi, diskutovalo se i o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i saniranju posljedica epidemije COVID-19.

“Govoreći o Paketu proširenja za 2020. godinu, predsjednik Vučić, Milorad Dodik i Dragan Čović istakli su važnost procesa pristupanja EU u cilju održavanja snažne evropske perspektive regiona, kao i za daljnju transformaciju usmjerenu na izgradnju razvijenih i stabilnih zemalja”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je razgovarano i o unapređenju regionalne saradnje i jačanju dobrosusjedskih odnosa.

“Nastavak razvoja regiona i poboljšanje odnosa, od velike su važnosti za ostvarenje dugogodišnjih vanjskopolitičkih prioriteta poput članstva u Evropskoj uniji”, kaže se u saopštenju iz Vučićeve press-službe.

Vučić je uz poruku “razgovor prijatelja” na svom Instagram profilu objavio fotografiju sa Dodikom i Čovićem.

Zamjenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović je na Twitter, uz fotografije sa Vučićem i Dodikom, napisao da su razgovarali o evropskim integracijama i ekonomskom oporavku Zapadnog Balkana, kao i daljem razvoju bilateralnih odnosa.

“Razgovor o 25. godišnjici Daytonskog mirovnog sporazuma i zaštiti ustavnopravnog poretka BiH”, napisao je još Čović.

(StarMo)