Naslovnica Region Vučić će u Skoplje na susret sa Zaevom i Ramom

Vučić će u Skoplje na susret sa Zaevom i Ramom

77

Beograd — Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas i sutra u Skoplju, gdje će se sastati sa predsjednicima vlada Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom i Albanije Edijem Ramom u okviru inicijative za suradnju poznate pod nazivom “mini Schengen”, prenose mediji u regiji.

Vučić će tokom boravka u Skoplju s premijerima Zaevom i Ramom sudjelovati 29. jula na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju u organizaciji privrednih komora Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Forum se organizira u okviru inicijative “mini Schengen” koja podrazumijeva dublju ekonomsku integraciju regije, za sada tri države: Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije. Pristupanje inicijativi otvoreno je i za ostale zemlje Zapadnog Balkana.

Predsjednik Vučić i premijeri Rama i Zaev, kako je najavila Razvojna agencija Srbije, predstavit će političku i ekonomsku viziju integrirane regije.

U Forumu će sudjelovat će skoro 400 kompanija iz regije. Najviše njih, više od 200, prijavilo se iz Srbije, zatim više od 100 iz Sjeverne Makedonije, iz Albanije oko 40, iz BiH desetak i manji broj ili po jedna firma iz Austrije, Tajvana, Izraela, Poljske, Rumunije, Bugarske, Francuske i Grčke.

(StarMo)