Naslovnica Region Vučić-Brammertz: Srbija spremna na razmjenu optužnica sa BiH

Vučić-Brammertz: Srbija spremna na razmjenu optužnica sa BiH

87

Zagreb/Beograd — Srbija je spremna učestvovati u procesu transparentne razmjene svih optužnica za ratne zločine i informacija o istragama između BiH i Srbije, rekao je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Vučić je to rekao u razgovoru s glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Den Haagu (MICT) Sergeom Brammertzom, s kojim je, kako je saopćeno iz Vučićevog ureda, razgovarao o saradnji MICT i Srbije, regionalnoj pravosudnoj saradnji u postupcima za ratne zločine i primjeni nacionalne strategije za kažnjavanje ratnih zločina.

Saradnju Srbije sa uredom tužioca MICT-a Vučić je ocijenio kao zadovoljavajuću, a s Brammertzom je razgovarao o mogućnostima unapređenja regionalne saradnje u pogledu optužnica za ratne zločine, kako bi se 26 godina poslije rata i na taj način doprinijelo pomirenju u regiji.

“Srbija je spremna učestvovati u procesu razmjene optužnica za ratne zločine”, poručio je Vučić, istakavši želju da “glavni tužilac u tome pomogne”, navedeno je u saopćenju koje prenose hrvatski mediji.

(StarMo)