Naslovnica Politika Vučić bi da otvori “srpsko-bošnjački dijalog”

Vučić bi da otvori “srpsko-bošnjački dijalog”

109
Aleksandar Vučić

Beograd — Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se 23. oktobra sastati sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom u Beogradu, a u narednim sedmicama i sa Bakirom Izetbegovićem kao bošnjačkim liderom.

Vučić je na pitanje o mogućim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država protiv bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska rekao da je uvijek protiv toga.

“Sankcijama niko nijedan problem nije riješio, što je pokazano kroz historiju. Posebno prezirem one i u Beogradu i u Banja Luci i u Sarajevu koji misle da se problemi rješavaju sankcijama. Razgovor je najbolji metod za rješavanje problema“, rekao je on, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Američka ambasada u BIH je 20. oktobra nakon odluke Narodne skupštine Republike Srpske kojom je usvojen Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima u Republici Srpskoj poručila da su Sjedinjene Američke Države(SAD) spremne da koriste sankcije.

Zakonom je predviđeno osnivanje agencije za lijekove tog entiteta, što nije u skladu s Ustavom BiH.

Vučić je 22. oktobra rekao da smatra da je „veoma važno da otvorimo srpsko-bošnjački dijalog, da jedni o drugima govorimo sa više poštovanja, da brinemo jedni o drugima i vidimo šta su interesi jednih i drugih“.

„Ako očekujete u politici da dobijete neku korist od sankcija za nekog drugog, jadna je ta korist i nikada ne traje dovoljno dugo da biste je stvarno imali“, dodao je on.

(StarMo)