Naslovnica Region Vučić: Bez priznanja Kosova “u aktuelnim granicama”

Vučić: Bez priznanja Kosova “u aktuelnim granicama”

362
Aleksandar Vučić

Beč — Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, u intervjuu bečkom dnevniku „Standard“, isključio mogućnost da Beograd prizna Kosovo “u aktuelnim granicama” i dodaje da je “malo vjerovatno da će Beograd uopšte priznati Kosovo”.

Upitan da li će Srbija ikada priznati Kosovo kao “ravnopravnu članicu međunarodne zajednice”, Vučić je odgovorio da je to za Srbe “teško pitanje”.

“Međutim, želimo da vidimo šta oni (prištinski pregovarači) kažu i zašto nešto kažu. Naravno želimo da čujemo i šta EU ima da kaže. Do sada EU nije postavljala nikakve preduslove Srbiji. Mi smo, međutim, od Amerikanaca čuli da se to možda promijenilo, ali želimo to da čujemo od naših evropskih partnera. Ne mogu da isključim da će EU tražiti priznanje, ali to do sada nije učinila”, objasnio je Vučić.

Vučić je kazao da je ideja EU bio model sporazuma dvije Nemačke, bez formalnog priznavanja od strane Beograda, što bi, naravno, kako konstatuje, “bilo jednostavnije za Srbiju”.

Upitan da li, ukoliko dođe do priznanja Kosova od strane Beograda, to moglo da uslijedi u postojećim granicama, Vučić je kazao:

“Mogu vam reći, da to gotovo apsolutno isključujem”.

(StarMo)