Naslovnica BiH VTK: Nabaviti vakcine, Covid pasoše

VTK: Nabaviti vakcine, Covid pasoše

506

Sarajevo — Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) je uz konsultacije sa članovima Udruženja u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prevozu putnika i članovima Udruženja međunarodnih cestovnih prevoznika tereta VTK BiH, Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine uputila inicijativu za nabavku vakcina i Covid pasoša za vozače.

“Naime, 19. marta 2021. godine u ‘Službenom glasniku Bosne i Hercegovine’, broj 17/21, objavljena je Odluka o prenosu novčanih sredstava deponovanih na posebnom računu Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine na jedinstveni račun trezora. Radi se o sredstvima Nacionalnog komiteta koja su uplaćivali prevoznici za finansiranje projekata u transportnom sektoru”, navode iz VTKBiH, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Komora smatra da je transportni sektor od izuzetne važnosti za funkcionisanje privrede, da je u značajnoj mjeri pogođen ekonomskim posljedicama pandemije, te da se dio tih sredstava od Nacionalnog komiteta može i treba upotrijebiti za nabavku vakcina i izdavanje Covid pasoša vozačima u međunarodnom transportu roba i putnika.

Vanjskotrgovinska komora BiH očekuje da će Ministarstvo podržati inicijativu i Vijeću ministara BiH predložiti donošenje odluke o upotrebi sredstava Nacionalnog komiteta za nabavku vakcina, čijom realizacijom bi se u što kraćem roku izvršila imunizacija vozača, te osigurao neometan protok ljudi i dobara, saopšteno je iz VTKBiH.

(StarMo)