Naslovnica BiH VSTV imenovao “nosioce provosudnih funkcija”

VSTV imenovao “nosioce provosudnih funkcija”

246
foto arhiva

Sarajevo — Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom drugog dana sjednice, koja je počela 18. novembra u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su: Radenko Janković na poziciju tužioca Republičkog javnog tužilaštva RS, Sanja Tadić-Stojisavljević na poziciju tužioca Republičkog javnog tužilaštva RS i Goran Stupar na poziciju tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla i profesionalne nepristranosti.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Tužioci Republičkog javnog tužilaštva RS stupiti će na dužnost 1. januara 2021. godine, dok će tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu stupiti na dužnost 1. decembra ove godine.

Tokom sjednice izabran je Zoran Bulatović za vršioca dužnosti glavnog okružnog javnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Banja Luci, do izbora glavnog tužioca ovog tužilaštva, saopćeno je iz VSTV-a.

 

(StarMo)