Naslovnica BiH VSTV: Efikasnije sudovanje među prioritetima

VSTV: Efikasnije sudovanje među prioritetima

378

Sarajevo — Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) razmatralo je danas, u sklopu dvodnevnog zasjedanja, Izvještaj grupe eksperata o pitanjima vladavine prava u Bosni Hercegovini i u vezi s tim usvojilo određene zaključke, potvrđeno je Feni u VSTV-u.

Radi se o Izvještaju tima ekserata koji je 5. decembra u Briselu u sklopu zasjedanja Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine predstavio Reinhard Priebe, viši nezavisni pravni ekspert EU.

Tim povodom, VSTVBiH u prvom zaključku navodi kako se neće baviti dijelovima Izvještaja koji se odnose na postojeće ustavno uređenje Bosne i Hercegovine, smatrajući to političkim pitanjima koja nisu u njegovoj nadleżnosti.

Istovremeno, VSTVBiH je svjestan činjenice da je njegovim uspostavljanjem određeno da će on snositi osnovnu odgovornost za pravosuđe i da će svoja ovlaštenja izvršavati na način koji ulijeva sigurnost i povjerenje javnosti u pravosuđe, prenosi federalna.ba.

Članovi VSTV-a nadalje smatraju kako su u Izvještaju grupe eksperata pravilno mapirani sistemski nedostaci u funkcioniranju pravosuđa, koji u dosadašnjoj reformi nisu riješeni na zadovoljavajući način.

“Kultura odgovornosti i transparentnosti, jačanje integriteta pravosuđa i ponovna izgradnja povjerenja javnosti prioriteti su u kojima će se u narednoj godini postići vidljivi napredak”, navode iz VSTV-a.

Među prioritete u radu ubrajaju – efikasnije i kvalitetnije građansko, privredno, upravno i krivično sudovanje (pravosuđe), borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i procesuiranje predmeta ratnih zločina, te ocjenjivanje i imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija.

“VSTV BiH će cjelokupni Izvještaj uputiti nadležnim komisijama koje će na bazi istog preporučiti VSTV-u BiH preduzimanje potrebnih mjera, koje nisu obuhvaćene dosadašnjim aktivnostima, a koje ocijeni opravdanim i mogućim u važećem zakonskom okviru”, jedan je od zaključaka.

Kako se nadalje navodi, sve predložene i usvojene mjere bit će inkorporirane u jedinstveni operativni reformski program VSTV-a BiH.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)