Naslovnica Mostar “Vruća” mostarska noć: Kosača i Stari most u bojama Izraela!?

“Vruća” mostarska noć: Kosača i Stari most u bojama Izraela!?

357

Mostar — Mostarski Stari most osvjetljen je sinoć bojama u izraleske zastave, dok je na zdanju HD Kosača na Rondonu, proicirana velika zastava države Izrael.

Osim toga, na jednoj od kula Starog mosta, ali pročelja Kosače projiciran je logo kompanije MtA, koja je vlasnik mostarskog Aluminija.

Iako ova akcije nije najavljena niti dataljnije pojašanjena, tvrdi se da je sve ovo izvedeno “u čast Yom Hazikarona”, dana koji Izraelci slave kao “Dan sjećanja na pale žrtve”.

Čestitku Izraelu uputio je na Twitteru i lider HDZ BiH Dragan Čović, uz fotografiju osvijetljenog Starog mosta.


Ranije je mostarski gradonačelnik Mario Kordić, koji je inače nadležan za ovakve vrste “osvjetljavanja” javnih prostora, kaza kako se osvjetljavanje Starog mosta i Kosače “neće politizirati”.

– Prema Konvenciji o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine spomenici pod zaštitom UNESCO-a ne bi se smjeli dovoditi u bilo kakav politički kontekst i to je priča oko Starog Mosta koji jest pod zaštitom UNESCO-a – kazao je tada Kordić.

Oko 21 sat na Stari most je postavljena i zastava Palastine i to kao, tvrdi se, “odgovor na osvjetljavanje Starog mosta u izraleske boje”.

Iz mostarskog ogranka stranke “Narod i pravda” (NIP) sinoć su na Facbooku objavili kako “najoštrije osuđuju dozvolu vlasti za ovakvu izdaju pelestinskog naroda”.

(StarMo)