Naslovnica Život “Vrisak lotosa”: Izgledali su kao normalan, zaljubljen par…

“Vrisak lotosa”: Izgledali su kao normalan, zaljubljen par…

238
naslovnica knjige

Mostar — Mlada žena glavni je lik kriminalističko-viktimološkog romana ‘Vrisak lotosa’ o paklu obiteljskog nasilja nad ženom, autora i profesora kriminalističke psihologije dr.sci Sandija Dizdarevića, koji je ovih dana predstavljen u HNK Mostar.

Ovo je jedan od rijekih romana uopće u BiH s tematikom nasilja nad ženama, temeljen na stvarnim događajima, piše Deutsche Welle.

Glavni lik romana nije izmišljen. To je stvarna žena: Erna Herfurth iz BiH, koja je skoro deset godina trpjela nasilje od svog bivšeg supruga.

– Erna i njen bivši suprug izgledali su kao normalan, zaljubljen par. Viđali smo ih kako šetaju s djetetom, vode se za ruke i nitko nije mogao pretpostaviti što se događalo u njihova četiri zida. Sve se počelo rasvjetljavati kada smo kolega i ja bili na terenu zbog istraživanja tragičnog slučaja utapanja. Tada nam je prišla Erna, bježeći od nasilnog supruga i s očajničkim pozivom u pomoć, prisjeća se autor knjige i bivši istražitelj tužiteljstva, danas profesor Kriminalističke psihologije Univerzitetu suvremenih znanosti, CKM Mostar i Visokoj školi UNION u Mostaru.

Dizdarević naglašava da u ovom romanu “priča žena koja danas ima samopoštovanje i više ne dozvoljava bilo kakav oblik ponižavanja”.

– Prije nekoliko godina sa suprugom se javila da mi se zahvali i tako smo došli na ideju o knjizi. Tako je nastao ‘“Vrisak lotosa“, objašnjava profesor i bivši istražitelj Sandi Dizdarević.

 

(StarMo)