Naslovnica BiH Vratili pola novca od “pokretne bolnice”, ali je i dalje dug milionski

Vratili pola novca od “pokretne bolnice”, ali je i dalje dug milionski

156
foto arhiva

Banja Luka — Preduzeće “Balkan global” izvršilo je povrat dva miliona KM sredstava Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske nakon što je raskinut ugovor o kupovini pokretne bolnice u RS-u, rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo u RS Branislav Zeljković.

On je precizirao da je preostalo da “Balkan global” vrati Institutu još 2,2 miliona, “jer nisu ispunili svoje obaveze u vezi s dopremanjem pokretne bolnice”, prenose Nezavisne novine.

Zeljković kaže da nije bilo navedeno u kojem će se periodu izvršiti povrat avansa, ali da se podrazumijevalo da to bude odmah po raskidanju ugovora.

“U ovom trenutku uplaćena su dva miliona i očekujemo uplatu preostalog avansa. Još jednom ćemo ih obavijestiti da to očekujemo odmah”, naveo je.

Štab za vanredne situacije RS-a 29. maja je dao saglasnost za raskidanje ugovora vezanog za nabavku pokretne bolnice, jer dobavljač, preduzeće “Balkan global”, nije ispunilo svoje obaveze.

Institut za javno zdravstvo je 26. marta, na osnovu zaključka spomenutog štaba, pokrenuo nabavku bolnice, a u ugovoru je naveden rok za njeno dopremanje od 12 dana, što se nije dogodilo ni mjesec i po kasnije. Nakon toga ugovor je raskinut.

Iz Vlade RS-a su ranije naveli da je bolnica neophodna za potrebe eventualnog liječenja pacijenata oboljelih od posljedica zaraze koronavirusom, a u slučaju da kapaciteti bolnica ne budu adekvatni.

Nabavka pokretne bolnice je izazvala i podizanje nekoliko krivičnih prijava zbog sumnje na kriminal.

(StarMo)